گمرک ۱۰ عامل رسوب کالا را اعلام نمود

گمرک ۱۰ عامل رسوب کالا را اعلام نمود به گزارش سیب پال، گمرک ایران در گزارشی رسمی 10 عامل اصلی رسوب کالاهای وارداتی در مبادی ورودی کشور را تشریح و اظهار کرد: بخش عمده ای از عوامل مؤثر در رسوب کالاهای وارداتی در مبادی ورودی کشور در حیطه اختیارات گمرک نیست.


به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، یکی از مواردی که در دولت های مختلف همیشه مورد انتقاد قوای سه گانه و حتی رؤسای جمهور بوده، طولانی شدن روند ترخیص کالاهای وارداتی از گمرکات و رسوب این کالاها در اماکن گمرکی، انبارهای عمومی یا خصوصی یا محوطه های بندری بوده است؛ مشکلی که خودرا در حادثه انفجار در بندر شهید رجایی عیان کرد و کالاهای بسیاری به سبب رسوب در بنادر در آتش سوخت.
این موضوع نه فقط سبب وارد آمدن لطمه به کالاهای وارداتی به سبب طولانی شدن زمان انتظار ترخیص آنها شده بلکه شاید بتوان آنرا یکی از عوامل بروز یا گسترده تر شدن ابعاد حادثه اخیر انفجار در بندر شهید رجایی دانست.
در همین راستا گمرک ایران برای شفاف سازی درباب علل رسوب کالا و نیز اعلام این مساله که نه فقط بخش عمده ای از عوامل مؤثر در رسوب کالاهای وارداتی در مبادی ورودی کشور در حیطه اختیارات گمرک نیست بلکه از اختیارات محدود خود در راستای کاهش رسوب کالا نیز بهره برده است، ۱۰ عامل اصلی رسوب کالا را تشریح کرده است.
اهم موارد قانونی و مقرراتی که بیشترین زمان ترخیص را به خود اختصاص می دهد به شرح زیر است:
۱. ضوابط و مقررات پیچیده و غیرضرور و لزوم مقررات زدایی؛ برمبنای تبصره ذیل ماده ۴ قانون مقررات صادرات و واردات تمامی بخشنامه ها و دستورالعمل های مربوط به صدور و ورود کالا منحصراً بوسیله وزارت صنعت، معدن و تجارت به سازمان های اجرائی ذیربط اعلام می گردد. همین طور طبق ماده ۸ قانون مقررات صادرات و واردات، «واردکنندگان کالاهای مختلف شامل دولتی و غیردولتی جهت گرفتن مجوز ورود و ثبت سفارش باید منحصراً به وزارت صنعت، معدن و تجارت مراجعه نمایند». به همین دلیل گمرک ایران به عنوان یک سازمان اجرائی اختیاری در تنظیم قوانین و مقررات مربوط به صدور و ورود کالا ندارد.
۲. نحوه اختصاص ارز توسط بانک مرکزی؛ در ارتباط با اختصاص ارز نیز باستناد تبصره ۳ ماده ۷ الحاق مصوب ۱۰ بهمن ۱۴۰۰ مجلس، قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز موضوع فقط در حیطه وظایف و اختیارات بانک مرکزی است. بدین سبب گمرک پیش از ارائه کد منشاء ارز قادر به ترخیص کالا نیست
۳. فرآیند طولانی گرفتن مجوز از سازمان های مجوزدهنده همچون (استاندارد، انرژی اتمی، بهداشت، قرنطینه دامی و گیاهی، دامپزشکی، محیط زیست)
۴. اصلاحیه ماده ۵ بخشنامه اجرائی قانون مقررات صادرات و واردات بر اساس لزوم گرفتن ثبت سفارش و ثبت آماری پیش از تخلیه کالا در اماکن گمرکی و یا مناطق آزاد و ویژه موجب رسوب دائمی کالا در گمرک می شود
۵. زمان بَر بودن اصلاح و ویرایش ثبت سفارش در سامانه جامع تجارت
۶. تغییرات مأخذ و مبنای محاسبه دریافت حقوق ورودی و مالیات و عوارض ارزش افزوده
۷. عدم امکان اظهار کالا برای ثبت سفارش هایی که از طرف بانک مرکزی اختصاص ارز ندارند
۸. مصوباتی که تخلیه کالا را در اماکن گمرکی بدون ثبت سفارش ممنوع می کند
۹. اجرای قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز در عرصه تبصره ۳ ماده ۷، بند «ز» ماده یک و بند «پ» ماده ۲ این قانون
۱۰. تاخیر در اظهار کالاهای وارداتی از طرف صاحبان کالا به سبب عدم صدور مجوزها؛ کالای وارده به کشور در ابتدا در اختیار مراجع تحویل گیرنده (سازمان بنادر و دریانوردی و شرکت انبارهای عمومی) است و تا آن زمان که کالا به گمرک اظهار نشود، این سازمان قادر به انجام تشریفات گمرکی برای ترخیص کالا نیست
همان طوری که پیش تر اعلام گردید تمامی دلیلهای عنوان شده برای رسوب کالا در گمرکات در حیطه وظایف و اختیارات این سازمان نیست.
این گزارش می افزاید باتوجه به وضعیت پیش گفته، اهم اقدامات گمرک در عرصه اختیارات خود برای ممانعت از ماندگاری کالا در گمرکات کشور به شرح زیر است:
۱. دریافت ضمانتنامه بانکی بابت حقوق ورودی و مالیات و عوارض ارزش افزوده
۲. ترخیص کالاهای اساسی با حداقل اسناد
۳. ترخیص اعتباری برای کالاها و اقلام اضطراری
۴. ترخیص ۹۰ درصدی برمبنای لیست تعرفه های مشخص شده توسط مراجع ذی ربط
۵. ترخیص نسیه کالاهای وارداتی برای حل مشکل نقدینگی واردکنندگان
۶. استفاده از ظرفیت حمل یکسره برای تسریع در ترخیص کالا و ممانعت از توقف کالا در گمرکات
۷. ترخیص لوازم یدکی ماشین آلات خط تولید با بهره گیری از تسهیلات بند یک ماده ۳۸ بخشنامه اجرائی قانون مقررات صادرات و واردات
۸. افزایش کارشناسان گمرکات اجرائی جهت تسریع در ترخیص کالا
۹. ترخیص موارد فوری با بهره گیری از ظرفیت ماده ۴۲ قانون امور گمرکی
۱۰. افزایش شیفت های کاری برای ترخیص ۲۴ ساعته کالاهای اساسی و ضروری
۱۱. تعیین تکلیف کالاهای متروکه و تسریع در انجام تشریفات گمرکی مربوطه و اعلام به سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی
۱۲. قرار گرفتن کالاهای اساسی و مواداولیه خط تولید در راه سبز برای کاهش زمان ترخیص
۱۳. انجام تشریفات ترانزیت داخلی کالاها در سریع ترین زمان ممکن بعد از درخواست صاحب کالا یا مرجع تحویل گیرنده
۱۴. افزایش تعداد انبارهای اختصاصی برای انتقال سریع کالاهای واحدهای تولیدی به انبارهای اختصاصی آنها



منبع:

1404/02/31
13:44:22
0.0 / 5
27
تگهای خبر: ارز , اقتصاد , بانك , بانك مركزی
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
جدیدترین مطالب مرتبط در سیب پال
نظرات بینندگان سیب پال در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۳
سیب پال sibPal
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

سیب پال

اخبار اقتصادی ؛ سیب پال، خدمات مالی هوشمندانه، همراه شما در دنیای اقتصاد

sibpal.ir - حقوق مالکیتی سایت سیب پال محفوظ است