پرسه زنی در فضای مجازی و راهکار دولت ها برای صیانت از کودکان

پرسه زنی در فضای مجازی و راهکار دولت ها برای صیانت از کودکان به گزارش سیب پال، گسترش فضای مجازی و افزایش استفاده عموم افراد و حتی کودکان بعنوان صدمه پذیرترین قشر، سبب شد صیانت کودکان در این فضا مورد توجه کشورها همچون ایران قرار بگیرد؛ بگونه ای که دولت چهاردهم درصدد است با همکاری دستگاههای متعدد این شیوه کنونی مدیریت فضای مجازی را اصلاح نماید.


به گزارش سیب پال به نقل از ایسنا، گسترش فضای مجازی سبب شده تا روز به روز اقشار بیشتری از شهروندان با آن درگیر شوند. اگر شبکه اینترنت زمانی تنها در اختیار ارتش آمریکا بود و بعدتر بیشتر در فضای علمی و دانشگاهی مورد استفاده قرار می گرفت اما امروزه در همه حوزه های تفریحی، تجاری، مالی، مهندسی و حتی اجتماعی هم وارد شده است.
جنبه اجتماعی- ارتباطی و یا تفریحی اینترنت که حالا بسیار برجسته هم شده و از راه اپلیکیشن های پیام رسان زمینه گسترش ارتباطات اجتماعی در فضای مجازی را فراهم نموده است؛ علاوه بر خصوصیت های مثبتی که با خود داشته است سبب ایجاد مخاطراتی برای همه اقشار شهروندان به خصوص کودکان و نوجوانان هم شده است.

کودکان یکی از صدمه پذیرترین اقشار شهروندان در مقابل صدمه های اینترنت مانند آزارهای جنسی در فضای مجازی می باشند و آگاهی زودتر از سن بلوغ نسبت به بعضی از مسائل در ارتباط با بزرگسالان هم می تواند سبب بلوغ زودرس و حتی صدمه های روانی جدی در سالهای بزرگسالی شود.

بنابراین بارها به والدین اخطار داده و تاکید شده است اگر نتوانند کودکان خویش را در فضای مجازی کنترل کنند، شاهد مدیریت کودکان توسط افراد سودجو خواهند بود درصورتی که با آموزش مناسب والدین به فرزندان در زمینه استقاده از گوشی هوشمند و کنترل فعالیت آنها در فضای مجازی تا حد بسیاری میتوان با صدمه های مذکور مقابله نمود.

مهم ترین اقدامات کشورها برای صیانت کودکان از فضای مجازی

درباره مقابله با تهدیدات فضای مجازی خیلی از کشورها و دولت ها قوانین سخت گیرانه ای در رابطه با استفاده کودکان و نوجوانان از اینترنت و شبکه های اجتماعی تصویب و اجرا کرده اند. به صورت مثال طی ماه های گذشته رئیس جمهور فرانسه خواهان آن شد که استفاده از شبکه های اجتماعی توسط کودکان زیر ۱۵ سال در اتحادیه اروپا، تحت کنترل والدین باشد.

امانوئل مکرون در یک سخنرانی مفصل در رابطه با آینده اتحادیه اروپا در دانشگاه سوربن پاریس، گفت پیش از ۱۵ سالگی باید کنترل والدین برای دسترسی به فضای دیجیتال وجود داشته باشد. اگر محتوا چک نشود، این دسترسی، انواع خطرات و تحریفات ذهنی را بوجود می آورد که می تواند انواع نفرت را توجیه کند.

فرانسه در سالهای اخیر شاهد حوادث خشونت بار مکرری بوده که دسترسی کودکان خردسال به اینترنت در وقوع آنها، نقش داشته است. طبق گزارش لوکال، اپلیکیشن های شبکه های اجتماعی مانند تیک تاک همینطور در ناآرامی هایی که بعد از تیراندازی پلیس به یک نوجوان در حومه پاریس در سال ۲۰۲۳ روی داد و به خیلی از شهر های فرانسه گسترش یافت، نقش داشتند.

با گذشت مدتی هم رگولاتورهای اتحادیه اروپا اعلام نمودند پلت فرم های شبکه اجتماعی فیسبوک و اینستاگرام شرکت متا پلتفرم، به علت نقض احتمالی قوانین محتوای آنلاین اتحادیه اروپا در ارتباط با ایمنی کودکان، تحت تحقیقات قرار خواهند گرفت که امکان دارد به جریمه های سنگین منجر شود.

طبق قانون خدمات دیجیتال (DSA) اتحادیه اروپا که پارسال اجرایی شد، شرکتهای فناوری مکلفند برای مقابله با محتوای غیرقانونی و مضر در پلت فرم های خود کارهای بیشتری انجام دهند.

کمیسیون اروپا اعلام نمود به علت این نگرانی که فیسبوک و اینستاگرام به اندازه کافی به خطرات متوجه کودکان رسیدگی نکرده اند، تصمیم گرفته است تحقیقات عمیقی را در رابطه با آنها آغاز کند. شرکت متا، گزارش ارزیابی ریسک را در سپتامبر عرضه کرد.

بازوی اجرایی اتحادیه اروپا در اطلاعیه ای گفت کمیسیون نگران است که سیستم های فیسبوک و اینستاگرام، همچون الگوریتم های آنها، اعتیادهای رفتاری را در کودکان تحریک کنند. البته کار به اینجا ختم نشد چونکه اعلام گردید نیویورک هم شبکه اجتماعی را برای نوجوانان محدود می کند.

اریک آدامز، شهردار نیویورک در فوریه اعلام نمود دولت او ضد شرکتهای شبکه اجتماعی همچون فیسبوک و اینستاگرام شرکت متا، به علت دامن زدن به بحران سلامت روان در بین جوانان، شکایت کرده است.

در گزارش وال استریت ژورنال آمده است: هدف قانون در دست تدوین قانونگذاران نیویورک، پیشگیری از عرضه فید خودکار به خردسالان توسط شرکتهای شبکه اجتماعی است. ران دسانتیس، فرماندار فلوریدا، در مارس، لایحه ای را امضا کرد که دسترسی کودکان زیر ۱۴ سال به شبکه های اجتماعی را ممنوع می کند و کودکان ۱۴ و ۱۵ ساله را ملزم به دریافت رضایت والدین می کند. حامیان این قانون می گویند این اقدام، از کودکان در مقابل خطرات آنلاین در کمین سلامت روان آنها، محافظت می کند.

علاوه بر موارد گفته شده اعلام گردید دولت استرالیا هم با هدف حفاظت از سلامت روان کودکان و ممانعت از قرارگیری آنها در معرض محتوای نامناسب آنلاین، با ایالت ها و قلمروها برای وضع محدودیت سنی جدید برای وبسایت های شبکه اجتماعی، همکاری می کند. به قول آنتونی آلبانیز- نخست وزیر استرالیا، والدین «بدون نقشه» تلاش می کنند با نتایج سلامت روان ناشی از شبکه های اجتماعی مقابله کنند؛ خیلی از اوقات، شبکه های اجتماعی هیچ ماهیت اجتماعی ندارند و کودکان را از دوستان واقعی و تجربه های واقعی، دور می کنند.

او تاکید می کند هنوز هیچ محدودیت سنی خاصی برای شبکه های اجتماعی تعیین نشده، چونکه دولت استرالیا فعلاً سرگرم آزمایش فناوری احراز سن برای محدود کردن دسترسی کودکان به محتوای آنلاین نامناسب، همچون هرزه نگاری است. همینطور دولت استرالیا، سرگرم رایزنی در رابطه با روش اجرای عملی این محدودیت سنی است.

اینترنت کودکان راهکار ایران برای از صدمه های فضای مجازی

هم راستا با اقدامات سایر کشورها، ایران هم برای پیشگیری از صدمه های فضای مجازی برای کودکان اقداماتی را در دستور کار خود قرار داد. در ایران و در دولت های گذشته بر این مساله تاکید شده بود که اخلاق، اینترنت کودکان و آینده جوانان و حراست از آن مهم می باشد ازاین رو یکی از طرح هایی که برای کاهش آفات فضای مجازی در دستور کار وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات قرار گرفت، اینترنت کودکان بود که شهریور سال ۱۴۰۱ رونمایی گردید.

درباره جزئیات این طرح میتوان گفت با ورود به سایتی که با عنوان اینترنت کودک معرفی شده خطاب به پدران و مادران گفته شده که با استفاده از چند روش می توانند دسترسی فرزندان خویش را به سایت های مختلف اینترنت مدیریت کنند. همینطور در بخشی از سایت به رده بندی یا فهرست سایت های اینترنتی اشاره شده که با ورود به این بخش چهار عنوان سایت با رنگ بندی سبز، سفید، زرد و نارنجی مشاهده می شود که هر کدام فهرستی از سایت های که برای دسترسی کودکان و نوجوانان مناسب هستند را دربردارند.
با راه اندازی سرویس اینترنت کودک و نوجوان (سرویس ۴۵۶) سه امکان برای خانواده به منظور محافظت از کودکان در فضای مجازی فراهم می شود. نخست با شماره گیری #۴۵۶*، دوم از راه سایت و سوم از راه اپلیکیشن ۴۵۶ این امکان برای خانواده ها فراهم گشته است تا دسترسی کودکان و نوجوانان خود به اینترنت را متناسب با سن و شرایط هر کدام تعریف و مدیریت کنند. به این منظور چهار سطح دسترسی تعریف شده است که در چارچوب چهار رنگ تعریف شده است که فعلاً رنگ سبز (برای کودکان زیر ۵ سال) در اپراتورها فعال گشته است و بزودی سایر دسترسی ها هم تعریف خواهد شد.
کارشناسان معتقدند این طرح از این جهت که به کودکان سرویسهای مناسبی داده شود و به خانواده این اختیار را می دهد که اینترنتی را برای فرزندان خود فراهم نمایند، اقدام خوبی است؛ مشروط به این که شامل سایر طبقات اجتماعی نشود. آنها همینطور تاکید می کنند که اختیار و کنترل از پدر و مادر نباید گرفته شود؛ در واقع مبنای اینترنت کودکان اینست که سرویسی را عرضه کنند که والدین امکان کنترل، نظارت و مدیریت بر فرزندان خویش را داشته باشند و نباید چنین امکان تلقی ایجاد نماید که گاها حاکمیت ها به جای پدر و مادر تصمیم گرفته اند و صرفاً برخی از سایت ها را در اختیار کودکان قرار دهند اما این که سایت هایی وجود داشته باشد که خیال والدین راحت باشد، خوب است و مشکلی در این حوزه وجود ندارد.
هم اکنون دو سال از رونمایی این طرح می گذرد و برپایه آخرین آمار اعلام شده یک میلیون نفر از این خدمت استفاده کردند اما یک جامعه بیشتر از ۱۶ میلیون دانش آموز وجود داشته و این امیدواری وجود دارد که همه از این امکان استفاده نمایند.
با تمام این اوصاف، به عقیده کارشناسان این فضا رهاست و متاسفانه اخبار و تصاویر خارج از ارزش به سادگی در فضای مجازی دست به دست می شود و همین مساله به بی بندوباری دامن می زند ازاین رو خانواده باید در این حوزه مراقب باشد، آموزش های لازم را به فرزندان شان بدهند و نظارت لازم بر کودکان و فرزندان خود داشته باشند. دراین میان دستگاههای مسئول هم باید نظارت داشته و محیطی پاک را فراهم آورند. حکمرانی باید شبکه های خارجی را نسبت به فعالیت در داخل کشور پاسخگو کند تا هر تصویری در اختیار کودکان و نوجوانان قرار نگیرد.
موضوعی که با روی کار آمدن دولت چهاردهم از جانب مسؤلان و وزیر ارتباطات بارها مورد تاکید قرار گرفته است به نظر می آید یک عزم ملی برای سر و سامان دادن به این فضا جزم شده است. سید ستار هاشمی- وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در این حوزه تاکید کرده است: زمانیکه بپذیریم مردم اینروزها در فضای مجازی زندگی می کنند، آن وقت قبول می نماییم که باید برای آنها بهترین شرایط زندگی خوب را فراهم نماییم. زندگی خوب در دنیای دیجیتال یا دنیای آینده، هم باکیفیت و به روز و بر لبه دانش است، هم امن است و هم آگاهی دهنده و الهام بخش. زندگی که قابلیت دارد جان ها را نجات دهد و اگر به خوبی نظم نداشته باشد، می تواند جان ها و فکرها را از بین ببرد.
وی تاکید کرده است وظیفه ما بعنوان حاکمیت اینست که بهترین شرایط زندگی دیجیتال را برای مردم فراهم نماییم، به آنها آگاهی بدهیم، کیفیت کاربری را بالا ببریم و ایران آینده را برای آنها که قصد و هدفشان ناامن کردن برای اقشار مختلف جامعه بخصوص کودکان و نوجوانان است، ناامن نماییم.



منبع:

1403/06/27
11:02:50
0.0 / 5
98
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
جدیدترین مطالب مرتبط در سیب پال
نظرات بینندگان سیب پال در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۲
سیب پال sibPal

سیب پال

اخبار اقتصادی

sibpal.ir - حقوق مالکیتی سایت سیب پال محفوظ است