ابرپروژه ادغام بانكی كشور

ابرپروژه ادغام بانكی كشور سیر تاریخی سیستم بانکداری خیلی از کشورها شاهد هزاران ادغام بوده است. ادغام بانک ها در صورتیکه درست صورت گیرد، می تواند نتایج مالی و غیرمالی قابل ملاحظه ای به همراه داشته باشد.


بانک ها در نظام اقتصادی کشورها از اهمیت به سزایی برخوردار می باشند. در اقتصاد بانک محور کشور ما هم بانک ها به مثابه شریان حیات اقتصادی و موتور محرکه توسعه عمل می کنند. ولی شرایط اقتصادی در چند سال گذشته، این شریان حیات اقتصادی را تدچار مشکلات زیادی کرده است. سیستم بانکی کشور به مرحله ای از فعالیت رسیده که لزوم ایجاب می کند برای خروج از این بنبست و پیشگیری از هر رخداد ناگوار اقتصادی و اجتماعی و با هدف اصلاح ساختار شبکه بانکی، ادغام بانکها را در دستور کار قرار گیرد. سیر تاریخی سیستم بانکداری خیلی از کشورها شاهد هزاران ادغام بوده است. در ایران قبل و پس از انقلاب اسلامی هم ادغام بانکها و موسسات پولی و مالی صورت گرفته است که این ادغام بانکها خارج از دو حالت الزامی و اختیاری نیست. ادغام بانکها در صورتیکه درست صورت گیرد، می تواند نتایج مالی و غیرمالی قابل ملاحظه ای به همراه داشته باشد. معمولا ادغام ها هنگامی صورت می گیرند که بانکها در تأمین هزینه های خود با مشکل مواجه باشند، یا اینکه آنها در اندازه ای عمل کنند که از صرفه مقیاس برخوردار نباشند و یا توانایی های مدیریتی کمتری داشته باشند. همینطور ادغام بانک ها، پایش و نظارت بر عملکرد بانک ها و موسسات مالی را برای مقام ناظر پولی آسان ­تر می­ سازد. ادغام دو یا چند بانک سبب به وجود آمدن یک بانک بزرگ می شود و از دیدگاه مشتریان هم بانک ­های با اندازه بزرگتر قابلیت اعتماد بیشتری در محافظت از سپرده ای آنان در برابر تسهیلات مسئله­ دار را دارند. از بعد بالاتر هم بانکهای بزرگتر با تجمیع منابع، امکان تأمین مالی پروژه ­های بزرگتر اقتصادی و توسعه زیرساخت ­های اقتصادی را فراهم می آورند. ازاین رو در سرتاسر جهان ادغام های بانکی برای برخورداری از مزایای صرفه های مقیاس و توان بالای مدیریتی و با هدف نجات بانک ها از ورشکستگی انجام شده است.
در مجموع میتوان اظهار داشت که بانک ها به علل زیر ادغام میشوند.
ادغام بانکها راهکاری موثر جهت پیشگیری از ورشکستی بانک ها است. بررسی ادغام های بانک ها در سطح جهان به این نکته اشاره شده که بیشتر ادغام های بانکی در طول دوره بحران های مالی اجرا شده است. برای نمونه در کشور امریکا در دوران بحران مالی 16 ادغام بانکی صورت گرفته است. ذکر این نکته اما ضروریست که در هنگام وقوع بحران ­های مالی، ادغام بانک­ ها­ با هدف اصلی نجات یک یا چند بانک مشکل دار از انحلال و ورشکستگی به کمک ادغام آن­ها در یک بانک سالم و یا کمتر مشکل ­دار صورت می پذیرد. در این صورت اهداف فوق تحت الشعاع قرار گرفته و مقام ناظر صرفا از روی اجبار و نه به اختیار بانک ­ها، مبادرت به ادغام ­چند بانک می­ کند تا بتواند تعهدات مالی بانک ­های ناسالم را به بانک با وضعیت بهتر منتقل کرده و از وقوع بحران در سیستم بانکی حداقل موقتاً جلوگیری نماید.
دومین دلیل ادغام بانکها پیشگیری از فساد اقتصادی یا نظارت بیشتر بانک مرکزی بر بانک ها بعد از ادغام آنها است. تعداد زیاد بانکها و شعبات آنها امکان نظارت بر این بانکها برای بانک مرکزی و نهاد ناظر را با مشکل مواجه می کند.
ادغام بانکها یکی از روش های بازسازی ساختار بانکها و نهاد مالی است.
به طور کلی ادغام بانکها برای پیشگیری از ورشکستگی، کاهش هزینه، ساماندهی وضعیت سرمایه بانک ها، سهولت در روند خدمات رسانی، جذب اعتماد عمومی و بهبود در تنوع ریسک صورت می گیرد. در ایران علاوه بر موارد مطروحه عوامل برون زا مانند مساله برجام، تحریم بانکها و FATF در چارچوب فشار بین المللی برای اصلاح ساختار شبکه بانکی وجود دارد.
ادغام بانکها و موسسات مالی وابسته به نهادهای نظامی و انتظامی در بانک سپه از نوع ادغام دستوری است که مجموعه ای از نهاد و دستگاههای اجرایی مانند وزارت امور اقتصادی، ستاد کل نیروهای مسلح، وزارت کشور، مراجع قضایی، کمسیون اقتصادی مجلس، سازمان اداری و استخدامی کشور، بانک مرکزی، نهاد ادغام پذیر و ادغام شونده و سایر دستگاههای اجرایی برای در دستور کار قرار گرفتن این ادغام بزرگ تصمیم گیری را کردند و سهامداران، سپرده گذاران و کارکنان این بانک ها نقشی در این تصمیم گیری نداشتند.
ولی در ادغام های اختیاری، دولت در تصمیم سازی و تصمیم گیری دخالت نمی نماید. ادغام های الزامی در مقایسه با ادغام های اختیاری ریسک بیشتری به همراه دارد ریسک های مانند مقاومت در مقابل ادغام از جانب کارکنان بانکها، وجود تضادهایی در سبک مدیریت، کاهش اعتماد عمومی، از دست دادن مشتریان و سهامداران قبلی، عدم تطابق فرهنگ سازمانی و مشکلات ناسازگاری تکنولوژیکی بانکها و کوچک شدن حوزه عمومی با کاهش فضای رقابتی بین بانکها. مهم ترین دلایلی که برای ادغام دستوری بانکها و موسسات نظامی و انتظامی در بانک سپه از سوی متخصصان و مسؤلان رده بالای شبکه بانکی مطرح شده عبارتند از:
سهولت در روند خدمات رسانی
بهبود تنوع ریسک
کاهش هزینه ها
نجات از ورشکستگی
افزایش اعتماد عمومی
کاهش تعداد شعب و افزایش کنترل و نظارت بانک مرکزی
صرف نظر از نظرات مختلف در تایید یا نفی این دیدگاه ها، حقیقت این است که بانک سپه پس از ادغام با کسب 18درصد از سهم منابع سیستم بانکی کشور و با داشتن 44هزار نفر نیرو و 3800 شعبه و همینطور میلیونها سپرده گذار بعنوان یک بانک بزرگ، برای سیاستگذاران داخلی و برای ارکان های مقرراتی بین المللی همچون کمیته بال از جایگاه و اهمیت ویژه ای برخوردار شده است و برای همین این ابرپروژه بانکی سنگ محکی برای سنجش توان مدیریتی نظام اقتصادی و شبکه بانکی کشور در سطح ملی، منطقه ای و بین المللی است و در صورت موفقیت می تواند اعتماد مردم در داخل کشور و اعتبار بین المللی را که کلید واژه توسعه و رشد سیستم بانکی است برای اقتصاد کشور و به ویژه شبکه بانکی به ارمغان بیاورد. با عنایت به ساختار مستحکم بانک سپه با نزدیک به یک قرن حضور در صنعت بانکداری این موفقیت بزرگ در سایه همدلی و پشتیبانی و رفع موانع از سوی مجلس شورای اسلامی، دولت، بانک مرکزی و شبکه بانکی کشور، متخصصان بانکی، دانشگاها و همراهی و پشتیبانی اصحاب رسانه قابل تحقق است. *سیاستگذار عمومی، کارمند بانک سپه
۲۲۳۲۲۹


منبع:

1400/01/12
15:44:34
0.0 / 5
1095
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
جدیدترین مطالب مرتبط در سیب پال
نظرات بینندگان سیب پال در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۵
سیب پال sibPal

سیب پال

اخبار اقتصادی

sibpal.ir - حقوق مالکیتی سایت سیب پال محفوظ است