اجرای قانون جدید، اعتبار را به چک بازگرداند

اجرای قانون جدید، اعتبار را به چک بازگرداند به گزارش سیب پال، ایرنا نوشت: اجرای قانون جدید چک از آغاز سال ۱۴۰۰ سبب بازگشت اعتماد به این ابزار مهم پرداخت و رونق آن شده؛ به صورتی که بر مبنای آخرین آمارها در اسفند سال ۱۴۰۱ تعداد چک های مبادله ای ۱.۶ میلیون فقره افزایش پیدا کرد، اما نسبت چک برگشتی کاهش ۱.۹ درصدی را ثبت کرده است.



چک ابزار پرداختی است که در کنار سایر ابزارهای پرداخت همچون وجه نقد، برات و سفته در معاملات مورداستفاده مردم قرار می گیرد. از مهم ترین خصوصیت های چک که باعث استقبال مردم و کسب وکارها به استفاده از آن شده، به تأخیر انداختن تسویه معاملات است.
در سالهای قبل و طی یک دهه قبل این ابزار پرداخت اعتبار خویش را از دست داده بود. گواه این مطلب گزارش مرکز پژوهش های مجلس تحت عنوان پایش فضای کسب و کار است و از نظر ۲۶۱ تشکل اقتصادی بعنوان پنجمین مشکل بزرگ کسب وکارها شناخته شد.
بر این اساس مسئولان و کارشناسان مبادرت به بررسی مشکلات این حوزه کردند و درصدد رفع اختلال های ناشی از چک، برای کسب وکارها برآمدند و تصمیم گرفتند تا قانون صدور چک را اصلاح کنند. قانون صدور چک سال ۱۳۵۵ تصویب بود و سپس در سالهای ۱۳۷۲، ۱۳۷۶ و ۱۳۸۲ مورد اصلاح قرار گرفته بود.
آخرین اصلاحات قانون چک در ارتباط با سال ۱۳۹۷ بود که مجلس شورای اسلامی دغدغه چند ساله مردم بخصوص فعالان اقتصادی را در رابطه با مسائل در رابطه با چک همچون نااطمینانی در وصول مبلغ چک را برطرف کرد. در قانون جدید به صورت خلاصه، صادرکننده چک می بایست چک خویش را در سامانه صیاد (صدور یکپارچه الکترونیکی دسته چک) ثبت کرده و سپس آنرا در اختیار فروشنده قرار دهد. بعد از این، گیرنده چک با دریافت اطلاعات سوابق صادرکننده چک و حصول اطمینان از عدم سوءپیشینه صادرکننده در صدور چک های بی محل، می تواند با اطمینان بیشتری نسبت به پذیرش چک و انجام معامله اقدام نماید. همینطور در صورت برگشت چک، حساب صادرکننده به میزان مبلغ چک صادر شده مسدود می شود. علاوه بر این، برخی تنبیهات قانونی برای صادرکننده چک بی محل منظور شده تا از این طرق نوعی بازدارندگی در صدور چک های بی محل ایجاد شود.
قانون جدید چک در دولت قبل ابلاغ گردید، اما همچون خیلی از قانون های دیگر، دولت دوازدهم علاقه ای به اجرای قانون نداشت و فقط بخش های جزئی آن اجرا شد. اما در دولت سیزدهم اجرای این قانون مهم در دستور کار قرار گرفته است.
با گذشت نزدیک به دو سال از اجرایی شدن این قانون و با وجود این که استفاده از چک صیادی نسبت به چک های سنتی دشوارتر است، اما این دشواری سبب شده اعتبار به چک بازگردد و سهم چک های برگشتی نزولی شود.
خلاصه وضعیت چک ها در سال ۱۳۹۹ پیش از اصلاح قانون
مطابق آمار اسفند سال ۱۳۹۹ و پیش از اجرای قانون جدید چک و ثبت چک ها در سامانه صیاد، میزان مبادله و برگشتی چک رشد قابل توجهی داشته است.
در دوره مذکور در مجموع ۹ میلیون و ۶۰۰ هزار فقره چک به ارزش ۲۵۸ هزار میلیارد تومان مبادله شد که در مقایسه با بهمن همان سال از حیث مبادله ۲۷ درصد و از نظر نسبت چک برگشتی به مبادله ای بیشتر از ۳۷ درصد رشد داشته است. در اسفند سال ۱۳۹۹ حدود ۷۶۳ هزار فقره چک با ارزشی بیشتر از ۳۱ هزار میلیارد تومان برگشت داده شده است یعنی ۷.۹ درصد چک های مبادله ای وصول نشده است.
مقایسه چک های مبادله ای اسفند در دو سال اخیر
برابر آمار اعلامی بانک مرکزی اسفند ۱۴۰۰ تعداد چک های مبادله ای هفت میلیون فقره چک به ارزش حدود ۲۹۹ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان بود. از هفت میلیون فقره چک تنها ۶۲۲ هزار فقره چک وصول نشد. نسبت چک های برگشتی به مبادله ای در اسفند ۱۴۰۰ برابر ۸.۹ درصد بود.
بررسی ها حاکی از اینست که تعداد چک های مبادله ای در اسفند ۱۴۰۰ نسبت به مدت مشابه سال پیش از آن حدود ۲.۵ میلیون فقره کاهش داشته است. این کاهش قابل توجه مبین اینست که با اعمال قانون جدید و سخت گیری در صدور چک سبب شده اشخاص دیگر بدون داشتن پشتوانه مالی حاضر به صدور چک به اصطلاح بی محل نشوند و صادرکننده و گیرنده چک با توجه و دقت بیشتری داد و ستد کنند.
مطابق آخرین آمارهای بانک مرکزی در اسفند سال ۱۴۰۱ تعداد چک های مبادله ای ۱.۶ میلیون فقره رشد داشت، اما در مقابل نسبت چک برگشتی کاهش ۱.۹ درصدی داشته است. در اسفند سال قبل هشت میلیون و ۶۰۰ هزار فقره چک به ارزش ۵۸۷ هزار میلیارد تومان مبادله و تنها ۶۰۷ هزار فقره چک به ارزش ۵۱ هزار میلیارد تومان برگشت داده شده است.
جمع بندی که از آمارهای چک های مبادله ای در دو سال گذشته و اجرای قانون جدید چک میتوان داشت اینست که میزان استفاده از چک در اسفند ماه ۱۴۰۱ به بیشتر از ۸.۵ میلیون فقره رسیده که بالاترین رقم در دو سال گذشته است.
همان طور که اشاره شد با افتتاح چک های جدید و محدودیت هایی که برای صادرکنندگان چک بی محل در نظر گرفته شد استفاده از این ابزار کم شده بود، اما با رفع موانع و مشکلات و بازگشت اطمینان و اعتبار به چک میزان استفاده از این ابزار پرداخت هم افزوده شد و به رکورد ۸ میلیون و ۶۰۰ هزار واحدی در دو سال گذشته رسید. نکته دیگر این که سهم چک های برگشتی از کل چک های مبادله شده در اسفند ۱۴۰۱ به رقم هفت درصد رسید که در مقایسه با مدت مشابه سال قل از آن (اسفند ۱۴۰۰) افت ۲ واحد درصدی داشته است.



بیشتر بخوانید:
دیگر باید برای کالای اساسی هم دسته چک داشته باشیم؟!





۴۶۲۱۷


منبع:

1402/02/17
10:34:11
0.0 / 5
288
تگهای خبر: ابزار , ارز , اقتصاد , بانك
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
جدیدترین مطالب مرتبط در سیب پال
نظرات بینندگان سیب پال در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۴
سیب پال sibPal

سیب پال

اخبار اقتصادی

sibpal.ir - حقوق مالکیتی سایت سیب پال محفوظ است