گفت وگوی سیب پال با استیو هانكه

راهكار ایجاد ثبات در بازار ارز از زبان یك اقتصاددان آمریكایی

راهكار ایجاد ثبات در بازار ارز از زبان یك اقتصاددان آمریكایی به گزارش سیب پال استاد اقتصاد دانشگاه جان هاپكینز آمریكا اظهار داشت: حذف چهار صفر از پول ملی تغییری در واقعیت ایجاد نخواهد كرد و بهتر است به جای آن یك هیات ارزی با پشتوانه طلا ایجاد شود.


به گزارش سیب پال به نقل از ایسنا، لایحه حذف چهار صفر از پول ملی چندی قبل در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید. بر این اساس مقرر شده که بانک مرکزی مقدمات انجام این کار را طی دو سال فراهم آورد. البته اخیرا عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان از بررسی لایحه حذف چهار صفر از پول ملی در جلسات این شورا خبر داده و گفته که در تبصره یک این طرح، تعهداتی در مقابل صندوق بین المللی پول بوجود آمده که شورای نگهبان اعلام نمود این تعهدات به روشنی مطرح شود چون دارای ابهام است.
در ارتباط با تاثیرات لایحه حذف چهار صفر از پول ملی و همینطور راهکار مناسب برای ثبات بخشی به بازار ارز، استیو هانکه، استاد اقتصاد کاربردی دانشگاه جان هاپکینز در بالتیمور آمریکا و یکی از متخصصان مطرح جهانی در حوزه هیات های ارزی ( نهادی که وظیفه حفظ برابری ارزش پول ملی در مقابل دیگر ارزها را بر عهده دارد) در گفتگو با ایسنا اظهار نمود: پیشنهاد (دولت) ایران برای حذف چهار صفر از پول ملی مثل یک جراحی زیبایی پلاستیک است که سبب می شود ظاهر پول تغییر کند اما در واقعیت چیزی تغییر نخواهد کرد.
تاثیر همه گیری کرونا روی بازار ارز ایران
وی با اشاره به اینکه ایران یکی از کشورهایی بود که بیشترین خسارت ها را از شیوع کرونا دید اظهار داشت: از آغاز سال جاری تابحال ارزش ریال در مقابل دلار ۲۴ درصد کاهش یافته است و نتایج منفی همه گیری ویروس کرونا بر ریال ایران ادامه خواهد یافت.
پیشنهادی برای ثبات بخشی به بازار ارز
این استاد اقتصاد در ارتباط با اقدامات دولت و بانک مرکزی ایران برای ثبات بخشی به بازار ارز و پیشگیری از کاهش بیشتر ارزش ریال تصریح کرد: دولت ایران باید (نرخ گذاری دستوری در) بانک مرکزی را متوقف نماید و به جای آن یک هیات ارزی با پشتوانه طلا برای این کشور ایجاد کند. با این کار، ایران کماکان ریال را ( بعنوان پول) خود حفظ خواهد نمود اما به جای آن که ریال، ارزی با ارزش کم باشد به خوبی طلا خواهد بود و به علت قابلیت آزادانه تبدیل ریال به طلا با نرخی ثابت، هدف (ثبات بخشی به بازار ارز) به دست خواهد آمد.
وی ادامه داد: در کتاب خود تحت عنوان هیات های ارزی برای کشورهای در حال توسعه که در سال ۲۰۱۸ به زبان فارسی هم انتشار یافت، به چنین استراتژی برای ایران اشاره کرده ام.
هانکه پیش تر هم در سمت مشاور نخست وزیر بلغارستان از راهکار مشابهی برای حل بحران ارزی در این کشور به صورت موفق بهره برده بود. خود وی در این رابطه می گوید: چه کردیم تا در چند ساعت ابرتورم بلغارستان را مهار کنیم؟ در یکم ژوئیه ۱۹۹۷ یک هیات ارزی تشکیل دادیم که اسکناس و سکه های قابل تبدیل به ارزهای دیگر را در نرخی ثابت منتشر می کرد. این اوراق مالی اوراق ذخیره ای با ریسک پایین بود که توسط ارزهای خارجی و بخصوص مارک آلمان حمایت می شد (آلمان در سال ۲۰۰۲ یورو را جایگزین مارک کرد). سود این اقدام از راه اختلاف بین بهره دارایی های ذخیره و هزینه های بدهی به دست می آمد.
این اقدام نوعی سیاست ارزی بود، نه سیاست پولی. عملیات هیات های ارزی تاثیرپذیر و خودکار است و نفس عملکرد آن، تبدیل ارز داخلی به ارز لنگر (در خصوص بلغارستان، مارک آلمان) با نرخ ثابت است. در نتیجه حجم پول در گردش ارز داخلی تنها توسط نیروهای بازار تعیین می شود که آنرا تقاضای ارز داخلی می گوییم. از آنجایی که ارز انتشار یافته توسط هیات ارزی مشابه ارز لنگر یا باثبات است، هیات ارزی آن کشور بخشی از منطقه ارزی ارز باثبات خواهد بود.
تجربه هیات ارزی بلغارستان تجربه موفقی بود؛ چون که در سال ۱۹۹۷ ابرتورم این کشور که در فوریه ۱۹۹۷ به ۲۴۲ درصد رسید متوقف گردید و به بلغارستان اجازه داد تا از بحران های خارجی نظیر سقوط روبل روسیه در سال ۱۹۹۸ و رکود بزرگ سال ۲۰۰۹ جان سالم به در برد.
این اقتصاددان آمریکایی سابقه مشاوره اقتصادی در پنج کشور بلغارستان، صربستان، ونزوئلا، اندونزی و قزاقستان را در کارنامه دارد و الان عضو اندیشکده کاتو است.



1399/03/12
12:53:08
5.0 / 5
2624
تگهای خبر: ارز , اسكناس , اقتصاد , بازار
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
جدیدترین مطالب مرتبط در سیب پال
نظرات بینندگان سیب پال در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۳
سیب پال sibPal

سیب پال

اخبار اقتصادی

sibpal.ir - حقوق مالکیتی سایت سیب پال محفوظ است