در گفت وگو با كارشناس بازار سرمایه مطرح شد

بازار سهام در چه حد می تواند رشد داشته باشد؟

بازار سهام در چه حد می تواند رشد داشته باشد؟ سیب پال: یك كارشناس بازار سرمایه با اشاره به نوسانات در بازارهای مالی ایران و شرایط اقتصادی حال حاضر، اظهار داشت: از دید من با عنایت به شرایط موجود سود سال 1398 شركت ها با وجود پیش بینی كاهش مقدار فروش محصولات، رشد خواهد داشت. از جانب دیگر بازار سهام تنها بازاری است كه در مقایسه با سایر بازارها نظیر مسكن، ارز، طلا، اتومبیل و حتی قیمت كالاهای عمومی، به اندازه كافی رشد نكرده، در نتیجه پتانسیل رشد دارد.


به گزارش سیب پال به نقل از ایسنا از شروع سال جاری قیمت ها در بازار سهام روند صعودی پیدا كرد، اما این روند به سبب افزایش تولید و فروش شركت ها نیست بلكه بیشتر به وضعیت دیگر بازارها همچون بازار ارز و شرایط سیاسی و اقتصادی، موضوعات بین الملل و آینده برجام ارتباط دارد؛ بطوریكه حتی دیده شده كه سهم هایی كه از نظر بنیادی حرفی برای گفتن ندارند روی موج رشدها حركت كرده و سود مناسبی را به نوسان گیران و سرمایه گذاران بازار سهام داده اند در نتیجه در این جو، معاملات بیشتر برمبنای هیجانات و انتظارات از آینده صورت می گیرد.
از طرفی مقرر است در این روزها ابزارهای جدید فروش استقراضی و وارانت به بازار سرمایه راه یابند كه وجود این ابزارها می تواند سبب شود كه نقدینگی بیشتری به این بازار سرازیر شود علاوه بر این چندی قبل قرارداد كشف پریمیوم روی قیر با هدف صادراتی در بورس كالا افتتاح شد كه این ابزار هم می تواند بازارهای كالایی را تحت تأثیر قرار دهد. ایسنا در این موارد با ولی نادی قمی كارشناس ارشد بازار سرمایه گفت وگویی داشته كه متن این گفت و گو در ادامه می آید:
در شرایط حال حاضر خیلی از مردم عادی كه تاكنون در بازار سرمایه، سرمایه گذاری نكرده اند وقتی اخبار مربوط به ركوردشكنی شاخص كل را می شنوند تمایل پیدا می كنند كه در بورس سرمایه گذاری كنند. سفارش شما به این افراد چیست؟
دلایل قوی متعددی برای سرمایه گذاری در بازار سهام می توان عنوان نمود. سود اسمی شركت ها در سال ۱۳۹۷ تحت تأثیر كاهش ارزش پول ملی، جهش داشته است و در صورت بالا ماندن قیمت مواد خام در بازارهای جهانی (قیمت فلزات، سنگ آهن، محصولات پتروشیمی و نفت)، سود سال ۱۳۹۸ شركت ها با وجود پیش بینی كاهش مقدار فروش محصولات، رشد خواهد داشت. از جانب دیگر بازار سهام تنها بازاری است كه در مقایسه با سایر بازارها نظیر مسكن، ارز، طلا، اتومبیل و حتی قیمت كالاهای عمومی، به اندازه كافی رشد نكرده است و قیمت سهام شركت ها برمبنای میزان كاهش ارزش پول، تعدیل نشده است. به اصطلاح این بازار در مقایسه با بازارهای رقیب عقب مانده است. بدین سبب پتانسیل های بالقوه برای رشد (جهش) شاخص بازار سهام وجود دارد. اما از جانب دیگر ریسك های پیش روی بازار سهام نیز قوی است. لغو معافیت های نفتی، احتمال خروج ایران از برجام، تحریم فلزات و تنش هایی كه اخیراً آمریكا در منطقه خاورمیانه پدید آورده است، ریسك سرمایه گذاری را در بازاری مثل بازار سهام كه حركت سرمایه و نقدینگی در آن به سرعت انجام می شود، بالا برده است. یكی از دلیلهای خروج نقدینگی از بازار سهام طی یكی دو هفته اخیر، سردرگمی و احساس ترس ناشی از این عوامل بوده است. بدین سبب افراد برای ورود نقدینگی به بازار ضمن توجه به فرصت های پیشرو، باید ریسك های سرمایه گذاری را نیز مد نظر قرار دهند و نرخ بازده مورد انتظارشان را با عنایت به ریسك ها، تعدیل نمایند. همین طور برای سرمایه گذاری در بازار سهام می توانند از مؤسسات مالی مشورت بگیرند یا اینكه بوسیله صندوق های سرمایه گذاری در سهام، در بازار مشاركت داشته باشند.
به تازگی قرارداد كشف پریمیوم روی قیر با هدف صادراتی در بورس كالا راه اندازی شده نظرتان در ارتباط با بازاری كه این ابزار مالی می تواند ایجاد كند چیست؟
بورس كالا یكی از بورس های موفق كشور بوده است اما این بورس یك بورس محلی است و حتی در سطح منطقه رفرنس نیست، پس باید انتظارات را مطابق با چنین ظرفیتی تعریف كرد. ضمن اینكه بورس كالای كشور یك بورس قیمت گیر است تا قیمت ساز، یعنی تحت تأثیر قیمت های جهانی مواد خام است. پریمیوم در بورس های معتبر تحت تأثیر نزدیكی یا دوری انبار مورد تأیید بورس از بازار مصرف است. در بورس های بزرگ این قراردادها كمك می نماید كه خریدار محصول خودرا از انبار نزدیك به محل مصرف تحویل بگیرد. در قراردادهای كشف پریمیومی كه مقرر است در بورس كالا اجرا شود، قیمت مبنا (اصولاً قیمت های جهانی مواد خام) در اطلاعیه عرضه مشخص می شود و خریداران فقط روی صرف (Premium) یا كسر (Discount) روی قیمت مبنا با یكدیگر رقابت می كنند و بدین ترتیب یك جز از قیمت نهایی كه صرف یا كسر باشد فی الحال معلوم می شود و اصل قیمت (قیمت مبنا) در آینده مشخص می شود. به هر حال در این قرارداد خریدار ضمن اطمینان از تأمین بموقع كالای مورد نیاز خود، فشار مالی زیادی را تحمل نخواهد كرد.
فروش استقراضی و از ابزارهایی است كه در این روزها احتمالاً رونمایی خواهد شد، فكر می كنید از این ابزارها استقبال خواهد شد؟ سفارش شما برای فرهنگ سازی درباب این ابزارها چیست؟
بسیاری از ابزارهای سرمایه گذاری كه طی چند سال اخیر معرفی شده است مورد استقبال سرمایه گذاران قرار نگرفته است. بنظر می رسد كه یكی از دلیلهای آن، عدم انطباق این ابزارها با سلیقه ریسك و بازده سرمایه گذاران باشد. البته عدم آشنایی دقیق و پیچیدگی این ابزارها نیز در عدم استقبال تأثیرگذار بوده است. البته فروش استقراضی سهام شرایط را جهت استفاده از فرصت های آربیتراژی كه در بازار به وجود می آید، فراهم می آورد و بنظر می رسد كه مورد استقبال قرار خواهد گرفت. درباب وارانت باید اظهار داشت كه این ابزار توسط ناشران و نهادهای مالی معتبر بر روی سهام، ETFها و اوراق قرضه منتشر می شود و این امكان را به خریدار می دهد تا دارایی پایه را با یك قیمت معین در تاریخ مشخص از ناشر وارانت خریداری كند. اینكه چنین ابزاری وارد بازار شود بسیار عالی است اما درباب استقبال از آن به نظرم محتاط عمل خواهد شد.

عرضه های اولیه و جذب نقدینگی بوسیله این عرضه ها را در شرایط حال حاضر مناسب می بینید؟
عرضه های اولیه یكی از عوامل ایجاد انگیزه برای فعالان بازار سهام، جذب منابع جدید به بازار و ریسك پذیری بیشتر فعالان بورس است. با عنایت به اینكه بیشتر عرضه های اولیه، سودی عاید مشاركت كنندگان می كند، پس ریسك پذیری افراد افزایش می یابد. نتیجه حاصل از تحقیقات تجربی و مشاهدات نشان داده است كه افراد حاضرند با "پول بُرد" ریسك بیشتری انجام دهند. در شرایط حاضر بازار سهام پتانسیل رشد دارد و عرضه های اولیه وقتی مفید می باشد كه ولع زیادی نسبت به سهام وجود دارد یا اینكه اعتماد به بازار تا حدودی كم شده است و برای بازگرداندن اعتماد از این ابزار استفاده می شود.



1398/03/04
21:45:24
5.0 / 5
3633
تگهای خبر: ابزار , ارز , اقتصاد , بازار
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
جدیدترین مطالب مرتبط در سیب پال
نظرات بینندگان سیب پال در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۱
سیب پال sibPal

سیب پال

اخبار اقتصادی

sibpal.ir - حقوق مالکیتی سایت سیب پال محفوظ است