چرا بورس رشد نمی کند؟

چرا بورس رشد نمی کند؟ به گزارش سیب پال، جهان صنعت نوشت: بورس در هفته و ماه های اخیر روند تثبیت شده ای را تجربه کرده است. به صورتی که شاخص کل در محدوده یک میلیون و 950 هزار تا 2 میلیون و 100 هزار واحد در نوسان بوده است.



ن عدم تغییر و جهش نکردن بورس به سمت مرزهای مقاومتی بالاتر سبب شده است که برخی سیاست دستوری بودن بازار توسط بازارساز و اجرای این نقشه سیاستی توسط حقوقی ها بازار سخن بگویند. سیاستی که نه اجازه رشد محسوسی را به بورس و نه اجازه ریزش غیرعادی را می دهد.

با وجود این، برخی کارشناسان روند فعلی ایجادشده در بازار سرمایه را روندی می دانند که به سبب نبود عمق و تنوع بالا در بازار کاملا طبیعی است و سیاست های اعمال شده توسط دستگاه ناظر وظیفه ذاتی و طبیعی رگولاتوری است تا اجازه داده نشود بازار از حدی پایین تر بیاید و از طرف دیگر نرخها از حدی هم بیشتر رشد نکند. چونکه کلیت اقتصاد و شرایط رشد و تورم این اجازه را نمی دهد.
بورس کم عمق ایران
شاهین شایان آرانی کارشناس ارشد بازار سرمایه می گوید: بازارهای سرمایه ای مثل بازار سرمایه کشور ما و کشورهای درحال توسعه، به سبب این که عمق و تنوع بالایی ندارند (منظور از عمق یعنی چرخش مالی بالا نسبت به ارزش کل) شرایط متفاوتی دارند. بازارهای پیشرفته در شاخص «عمق» بطور معمول یک به یک است. یعنی در طول یک سال کل ارزش بازار یک دفعه دست به دست می چرخد. این عمق متوسط بازارها را نشان میدهد. در بازار ما این نسبت خیلی پایین تر از یک است؛ یعنی این نشان میدهد که عمق بورس خیلی بالا نیست و می توان نتیجه گرفت که نقدینگی یا چرخش معاملات به نسبت کل ارزش معاملات پایین است.

علت ریزش بورس در معاملات روز شنبه چه بود؟

او افزود: چنین بازاری فقط در کشور ما هم نیست. بازار سرمایه در بسیاری از کشورهای درحال توسعه هم اینگونه است. بدین سبب چون عمق بورس پایین است و در عین حال تنوع بازار ما محدود و تعداد شرکت های پذیرفته شده و صنایع مختلف بطور نسبی محدود است، شرایط ما هم متفاوت می باشد.
دلیل نوسانات شدید در بازار سهام ایران
این کارشناس بازار سرمایه افزود: هر چند در قیاس با بعضی کشورهای دیگر وضعیت عمق بورس ما بهتر است، اما وقتی می گویم عمق نسبتا پایین است، معنایش این است که با یک حجم کوچکی در بازار می توان نوسانات قیمت خیلی بالایی ایجاد کرد. چون اگر حجم معاملات زیاد باشد هرچقدر هم بخواهیم در بازار بخریم یا بفروشیم آن سوی معامله کسی حضور دارد، ولی اگر کسی نباشد وقتی با یک حجم بالا وارد بازار بشویم- چه بخواهیم بخریم و چه بخواهیم بفروشیم - می توان قیمت را به شدت تحت تاثیر قرار داد و این موجب ایجاد نوسانات شدید در بازار می شود و بازار دستخوش بازی قرار می گیرد. این خطر عدم داشتن عمق در بازار است.

شایان آرانی اشاره کرد: وقتی هم تنوع در بازار نباشد ما نمی توانیم ریسک مان را متنوع نماییم و کاهش دهیم، بدین سبب بازار یک ریسک بالاتری نسبت به جاهای دیگر دارد.
بورس؛ پر ریسک و کم عمق
او افزود: باتوجه به این دو پارامتر بورس ما دو خاصیت دارد که بسیاری از کشورهای درحال توسعه دیگر هم دارند؛ اول این که نقدینگی آن پایین است و نرخها می توانند به آسانی دستخوش بازی قرار بگیرند و دیگر این که ریسک آن بالاست، چون نمی توان در آن تنوع ایجاد کرد. ما با رگولاتور و کسی که مسوول نظارت بر این بازار است با این پدیده مواجه هستیم، حالا چه باید کرد؟ ایده آل این است که یک برنامه و استراتژی نوشته شود که تنوع در بازار ایجاد شود و عمق را هم زیاد کرد که بنظر می رسد مسئولان اهتمام شان بر انجام این اقدام است، اما تا به آن نقطه ایده آل برسیم، بازار می تواند دستخوش بازی قرار بگیرد.

این کارشناس ارشد بازار سرمایه افزود: بنا بر این باید از مکانیزیم هایی استفاده نمائیم که اجازه ندهیم تا بازار دستخوش بازی قرار بگیرد. در دولت قبل به شکلی با این بازار برخورد کردند که انگار این بازار برای کشورهای پیشرفته است و اجازه دادند که هر کسی هرجور می خواهد بفروشد و بخرد. غافل از این که آن وضعیت ناپایدار و خطرناک بود و عده ای سود و عده زیادی هم ضرر کردند.


روند بورس معقول است
شایان آرانی افزود: الان به نظرم آن چه درحال رخ دادن است به سبب تجربه تلخ دو، سه سال قبل روند معقولی است. مسئولان نظارت بر بازار باتوجه به دو محدودیت «عمق» و «تنوع» به صورتی از بازیگران بازار یعنی حقوقی ها یا ذی نفعان بازار به صورتی خواسته و هماهنگ کرده اند تا جایی که می توانند روی سهم هایی که خودشان نفع دارند بازارسازی کنند.

بنابراین منافع سرمایه گذار ایجاب می کند که نرخها از حدی بالاتر و پایین تر نرود. مثل بانک مرکزی که روی ارز بازارسازی انجام می دهد، در بازار سرمایه ها هم این اقدام می شود و اتفاق غیرعادی نیست و در بسیاری از کشورها هم رخ می دهد. نمی توان بازار را به کلی رها کرد و گفت عرضه و تقاضا خودش تعیین کند.

وی افزود: زمانی می توان این کار را کرد که عمق بسیار بالا و تنوع زیاد باشد، اما هم اکنون حقوقی ها به شکلی عمل می کنند که بازه نرخها در محدوده خاصی بمانند.
روند بورس معقول است
وی با مطرح کردن این پرسش که آیا این معنایش آنست که رشد بورس را محدود می کند؟ ما رشد را با چه چیزی قیاس می کنیم؟، اظهار داشت: اقتصاد ما گرفتار تحریم است و تورم بالا دارد. اگر بخواهد رشد زیادی هم داشته باشد غیرعادی است. بدین سبب الان روند معقول است.

او اضافه کرد: برآیند خروجی باتوجه به تحریم ها و وضعیت اقتصادی ای که داریم روند معقولی است. الان نهاد ناظر رصد می کند که قیمت از یک حدی بی جهت بالاتر نرود. این وظیفه و نقش او است.

ابزارها و مکانیزم هایی که اعمال می شود بوسیله همین شخصیت های حقوقی است. البته این که بگویم کسی از پشت صحنه بازار و نرخها را کنترل می کند و اجازه نمی دهد نرخها به هیچ عنوان حرکت نکند اینگونه نیست، اما نهاد رگولاتور حتما تاثیر دارد و باید هم تاثیر داشته باشد.





۲۱۷



منبع:

1402/08/25
14:22:40
0.0 / 5
199
تگهای خبر: ابزار , ارز , اقتصاد , بازار
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
جدیدترین مطالب مرتبط در سیب پال
نظرات بینندگان سیب پال در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۳
سیب پال sibPal

سیب پال

اخبار اقتصادی

sibpal.ir - حقوق مالکیتی سایت سیب پال محفوظ است