راهكارهایی برای توقف روند ریزشی بورس

راهكارهایی برای توقف روند ریزشی بورس به گزارش سیب پال همشهری نوشت: ارزش بازار سهام 3000هزار میلیارد تومان کاهش یافته و شاخص بورس پنجاه درصد نزول کرده است. بحران هر روز ابعاد وسیع تری پیدا می کند 160روز از زمان نزول بازار سهام گذشته و حالا کارشناسان بازار سرمایه به اجماع رسیده اند که چاره نجات بورس دریافت کمک های دولتی مانند سایر نقاط دنیاست.


این روزها هشتگ اتحاد مقابل التهاب بورس، فضای شبکه های مجازی را تسخیر کرده و حدودا اغلب کارشناسان در این زمینه اظهارنظر کرده اند. تحلیلگرانی که در قالب این هشتگ اظهارنظر کرده اند اغلب به سیاست های دولت در بازار سرمایه انتقاد کرده و به اجماع رسیده اند که چاره نجات بازار سرمایه از مسیر کمک های دولتی می گذرد؛ مسیری که روشی مرسوم در بازارهای سرمایه دنیاست. تجربه بازارهای سهام دنیا خصوصاً در وال استریت نشان میدهد در آمریکا نیز دولت در زمان های نزول با تزریق نقدینگی مستقیم و غیرمستقیم تلاش می کند تا مانع ریزش بیش از اندازه شاخص ها شود برای اینکه نزول شاخص ها خود می تواند به بحران های اقتصادی در ابعاد کلان دامن بزند. 2مورد از مهم ترین برنامه های دولت آمریکا برای نجات وال استریت به بحران مالی سال2008 و شیوع ویروس کرونا در یک سال قبل بازمی گردد که دولت آمریکا با کاهش نرخ بهره و تزریق چندین تریلیون دلار نقدینگی از نزول شاخص ها در وال استریت جلوگیری کرد تا از شیوع اثرات آن در ابعاد کلان جلوگیری کند.
حالا سهامداران و کارشناسان بازار سرمایه با تاکید بر چنین تجربه هایی براین باورند که دولت باید با تزریق نقدینگی بازار سهام را نجات دهد خصوصاً آنکه یکی از دلیلهای رشد بازار سهام امسال سیاست های دولت بود و دولت از این طریق توانست بیش از 100هزار میلیارد تومان نقدینگی از بازار سرمایه جمع آوری کند. دولت بطور مستقیم و غیرمستقیم 60درصد بازار سرمایه را در اختیار دارد و این مساله مسئولیت دولت را برای نجات بازار سرمایه و تقویت سطح اعتماد به بورس بیشتر می کند.
آنطور که کارشناسان می گویند دولت باید بوسیله راهکارهایی ازجمله تزریق نقدینگی، توقف نظام قیمت گذاری دستوری و کاهش مداخلات در قانونگذاری، جلوی نزول بورس و ایجاد بحران فراگیر را بگیرد. با این وجود سیاست تزریق نقدینگی طرفداران زیادی دارد. آنها می گویند دولت باید در کوتاه مدت با تزریق نقدینگی مانع از ایجاد بحران فراگیر در بازار شود و در بلندمدت به تعیین دستوری قیمت ها و مداخلات مقرراتی اختتام دهد.

تزریق نقدینگی از طرف دولت
مهدی رضایتی، کارشناس بازارهای مالی با تاکید بر اینکه چاره جلوگیری از نزول شدیدتر شاخص تزریق نقدینگی است نوشت: بازار از اصلاح و نوسان طبیعی خارج شده و با سقوط 50درصدی از مرز بحران عبور کرده است. وقتی بازارها در وضعیت بحرانی قرار می گیرند دولت ها وظیفه دارند از سقوط جلوگیری نمایند ولو اینکه ناچار باشند با تزریق نقدینگی دارایی سمی را خریداری کنند.
این کارشناس بازارسرمایه در پاسخ به این پرسش که برای جلوگیری از نزول بورس چه باید کرد؟ می گوید: برای بهبود شرایط بازار سهام یک سری سیاست ها مثل باز کردن خط اعتباری از بانک مرکزی برای صندوق توسعه بازار، خرید سهام از مسیر صندوق توسعه و عرضه آن در وضعیت نرمال، کاهش نرخ سود بانکی متناسب با کاهش تورم انتظاری، باز شدن موقت دامنه نوسان همزمان با افزایش حجم مبنا و فعال شدن بیشتر بازارگردان ها با بهره گیری از منابع شرکتها باید در دستور کار قرار بگیرد. بگفته این تحلیلگر بازار سرمایه این موارد در کوتاه مدت وحشت حاکم شده در بازار را از بین می برد و بعد عبور از بحران آثار تورمی آن نیز با فروش سهام قابل کنترل خواهد بود.
محسن عباسی دیگر کارشناس بازار سرمایه هم می گوید: اعتماد سرمایه گذاران از دست رفت. مسئولان باید تا بورس به بحران ملی تبدیل نشده، به فکر احیای اعتماد ازدست رفته در بازار سرمایه باشند، دیگر گفتاردرمانی جواب نمی دهد و تنها راه بازگشت اعتماد، تزریق نقدینگی به بازار سهام است.
او تاکید می کند: البته بازگشت این اعتماد، نیازمند تزریق 30 تا 40هزار میلیارد تومان به بورس است و این رقم کمتر از آن چیزی است که دولت از بورس درآمد داشته است. روزبه شریعتی اما معتقد می باشد دولت به سبب تنگناهای مالی فعلا نمی تواند پولی به بازار تزریق کند اما همین که برای کسری بودجه و حقوق و پاداش جلوی فروش صندوق های بازنشستگی و تامین اجتماعی را در بورس بگیرد، اقدام خوبی است. یعنی منبع درآمد دیگری برای کسری های خود پیدا کند.

حذف قیمت گذاری دستوری
علیرضا عسکری مارانی اما ازجمله کارشناسانی است که اعتقاد دارد راهکار نجات بازارسرمایه توقف قیمت گذاری دستوری و دولتی است. او با اعلان اینکه در هیچ کجای قانون به وزرا حق دخالت و تغییر در قوانین بورس داده نشده می گوید: صلاحیت مدیران و نمایندگانی که در قیمت گذاری مداخله می کنند باید بررسی شود. چرا وزرا و نمایندگان کارهای خودرا رها کرده اند و چسبیده اند به قیمت گذاری و به بازار سرمایه آزار وارد می کنند. چرا باید آقای وزیر در قواعد و سازوکارهای بورس دخالت کند؟
او با اعلان اینکه قیمت گذاری کمکی به شرایط اقتصادی در این شرایط جنگ اقتصادی نمی کند اضافه کرد: قیمت گذاری سبب افزودن ثروت عده ای می شود. چه کسی به وزرا حق قیمت گذاری دستوری می دهد. وظایف رئیس کمیسیون مجلس قیمت گذاری است یا قانونگذاری؟ امضاهای طلایی برای اجازه صادرات برای چه داده می شود؟ مدیران دیوان محاسبات باید این شرایط را بررسی نمایند. صلاحیت مدیران و نمایندگانی که در قیمت گذاری ورود پیدا می کنند باید بررسی شود. بگفته او سیاستگذاری باید پشتیبانی از صنایع بالادستی باشد نه صنایع پایین دستی رانت خور.

مداخله کمتر دولت
یک کارشناس دیگر بازار سرمایه اما به وضعیت بازار سرمایه و جلوگیری از نزول شاخص ها از زاویه دیگری نگاه می کند و بر این باور است که میزان مداخلات دولت در بازار سرمایه باید کم شود. فردین آقابزرگی با اعلان اینکه تصمیمات اقتصادی دولت بیشترین اثر را بر بورس می گذارد، می گوید: فراخوان دولت به مردم برای حضور در بازار سرمایه، کنترل نرخ ارز، وضع قوانین و مقررات همچون قیمت گذاری فولاد و تصمیمات این چنین روی بازار سرمایه اثرگذار می باشد. این کارشناس بازار اظهار داشت: اگر هماهنگی بین ارکان مختلف دولتی در حوزه اقتصاد وجود داشته باشد بازار سرمایه به آرامش می رسد. بگفته آقابزرگی تا زمانی که این هماهنگی ایجاد نشود تنش و نوسان در بازارسرمایه طبیعی است.

سهامداران در حال خروج از بازار

روند نزولی شاخص کل بورس تهران در مبادلات روز گذشته هم ادامه یافت و در جریان مبادلات روز گذشته 1400میلیارد تومان نقدینگی از بازار سهام خارج شد. به گزارش همشهری، شیب نزولی فاکتورهای بورس در یک هفته گذشته بیشتر شده این مساله به هراس سهامداران و خروج گسترده از بازار منجر شده و هر روز به طیف طرفداران خروج از بازار اضافه می شود. اغلب نظرسنجی هایی که در شبکه های مجازی انجام می شود نشان میدهد سهامداران زیادی تصمیم گرفته اند از بازار سهام بیرون بروند و حتی این مساله به دامنه دار شدن اعتراض های اجتماعی جلوی سازمان بورس منجر گردیده است. آمارها نشان میدهد از 20آذرماه تا حالا 22هزارو400میلیارد تومان نقدینگی از بازار سهام خارج شده است. روز گذشته هم این روند ادامه یافت و سهامداران حقیقی 1400میلیارد تومان نقدینگی از بازار سهام خارج کردند. تحت تأثیر این خروج نقدینگی روز گذشته شاخص کل بورس تهران با 3درصد افت به یک میلیون و149هزار واحد رسید. 223224


منبع:

1399/10/30
11:19:49
0.0 / 5
818
تگهای خبر: ارز , اقتصاد , بازار , بانك
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
جدیدترین مطالب مرتبط در سیب پال
نظرات بینندگان سیب پال در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۲
سیب پال sibPal

سیب پال

اخبار اقتصادی

sibpal.ir - حقوق مالکیتی سایت سیب پال محفوظ است