تثبیت بازار ارز چگونه ممكن است؟

تثبیت بازار ارز چگونه ممكن است؟ سیب پال: كارشناسان معتقدند برای كنترل بازار ارز، باید سیاست گذاری های بلندمدت برای تامین منافع اقتصادی كشور صورت گیرد.



مجید سلیمی بروجنی: بازار ارز طی ماه های اخیر روزهای پرالتهابی را پشت سر گذاشته است. اتفاقات چند سال پیش بازار ارز با شدتی كمتر در طول چند ماه گذشته دوباره صورت گرفت و دوباره قصه پرغصه همیشگی و عدم تجربه اندوزی از وقایع اقتصادی و سیاسی گذشته را شاهد بودیم.
با روی كار آمدن دولت حسن روحانی، نرخ ارز در محدوده ثابت ماند. خیلی از كارشناسان معتقد بودند كه فشرده نگه داشتن فنر ارز، بالاخره كار دست دولت خواهد داد و نظرشان بر این بود كه دولت آرام آرام و متناسب با نرخ تورم، قیمت ارز را بالا ببرد. باآنكه پیش بینی می شد نرخ ارز در سال 96 افزایش پیدا كند.
اقتصاد ایران 40 سال است كه با بازار ارز در حال جنگ است و هرچند بارها و بارها در برابر آن شكست خورده، اما هنوز هم اصرار داد كه به زور قدرت سیاسی می تواند آن را مغلوب كند.
اثر بسته التهابی بر بازار
بسته ضد التهاب ارزی كه دولت یازدهم از روزهای آخر بهمن ماه اجرایی كرد، با این ایده رونمایی گردید كه تا تقاضای سفته بازان و هم تقاضای احتیاطی را كه در طول چند هفته گذشته وارد بازار ارز شده بود، مدیریت كند. همه می دانند كه اثر قیمت ارز از حد مشخصی بالاتر رود، ابزارهای طرف عرضه و هم تزریق پول، قادر نخواهند بود بازار را كنترل كنند؛ چراكه هیچ التهاب ارزی را نمی توان با ابزار افزایش عرضه ارز، كنترل و مهار كرد.
این شیوه از گذشته به همین شكل جواب داده و ازاین رو بانك مركزی باید خویش را برای این مورد آماده می كرد تا نیازهای عمومی جامعه را كه از سوی تقاضا مطرح می شد، پاسخ دهد و در عین حال، انتظاراتی را كه سبب شده بود كه این حجم از تقاضا وارد بازار شود، مدیریت كند.
لازم بود سیاست گذار پولی بیندیشد تا انتظارات قیمتی كاهش یابد و این گونه بتوان بازار را تحت كنترل در آورد. در واقع بسته سیاستی بانك مركزی با اهدافی چون مدیریت و كنترل بازار ارز، مهار نقدینگی، مقابله با سفته بازی و در نهایت تولید آرامش در بازار تدوین و اجرایی شده است.
تا چندی قبل نرخ سود بانكی در شهریورماه سال جاری كاهش دستوری یافت و اگر این روند را بررسی نماییم، مشاهده می گردد بعد از این كاهش دستوری نرخ سود، سایر بازارهای دارایی افزایش قیمت را تجربه كردند. بسته پیشنهادی بانك مركزی با 4 فاكتور، بالا بردن موقتی نرخ سود سپرده های بانكی، انتشار اوراق قرضه ریالی با سازوكار تسویه برمبنای ارز، پیش فروش سكه و استمداد از نیروی انتظاری، طرح عنوان كرده كه می توان از یك اقدام ضروری بر مهار بازار لجام گسیخته ارز به حساب آورد.
كوتاه، ولی ضروری
این بسته و تدابیر پیش بینی شده كه یك اقدام كوتاه مدت و اضطراری برای بازگشت آرامش نسبی به بازار ارز بود، تا اندازه ای توانست برای كوتاه مدت تنش بازار را تا حدودی كنترل كند، اما برای بلندمدت به صورت حتم این بسته سیاستی نه برای كنترل نرخ ارز و نه برای بهبود شاخص های كلان اقتصادی مفید و موثر نیست و باید مطالعه و دقت بیشتری در این زمینه صورت گیرد.
در بلندمدت باید ابزار و سیاست هایی هم راستا برای نرخ ارز، سود بانكی، بهبود منابع بانكی برای سرمایه گذاران از بین بردن انگیزه های اقتصادی قاچاق و مهم تر از همه، اصلاح ساختار بودجه دولت و آخر دادن به اتكای آن به منابع بانكی بیاندیشند و سیاست گذاری های بلندمدت برای تامین منافع اقتصادی كشور صورت گیرد.
آینده ارزی تا زمانی كه سیاست گذاری ها تغییری نكند و از گذشته درس نگیریم، چاره ای جز تكرار حوادث تلخ برایش باقی نخواهد ماند.

35225



1396/12/17
20:41:11
5.0 / 5
4913
تگهای خبر: ارز , اقتصاد , بازار , قیمت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
جدیدترین مطالب مرتبط در سیب پال
نظرات بینندگان سیب پال در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۳
سیب پال sibPal

سیب پال

اخبار اقتصادی

sibpal.ir - حقوق مالکیتی سایت سیب پال محفوظ است