رشد نقدینگی كاهنده شد

رشد نقدینگی كاهنده شد سیب پال: تهران - در حالیكه حجم نقدینگی در كشور از ابتدای امسال با رشد 15.3 درصدی در انتها آذر ماه به 14 تریلیون و 450 هزار و 100 میلیارد ریال رسید، رشد سالانه آن رو به كاهش بوده و به 22 درصد رسیده است.


به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، به مجموع پول و شبه پول، نقدینگی گفته می شود؛ هرچه رشد نقدینگی بیشتر شود، تقاضا برای كالا و خدمات بیشتر شده و چون در كوتاه مدت عرضه كالا و خدمات محدود است، منجر به تورم می شود؛ از این رو یكی از ابزارهای سیاستگذاران پولی برای مقابله با تورم، كاهش رشد نقدینگی در جامعه است.
با این حال نسبت پول و شبه پول كه اجزای نقدینگی را تشكیل می دهند، هم باید متناسب باشد؛ هرچه میزان شبه پول كه همان حساب های دیداری نزد بانك ها و موسسات اعتباری است بیشتر باشد، یعنی اینكه منابع بیشتر نزد بانك ها حبس شده است.
كارشناسان اقتصادی بر این باورند هرچه سهم شبه پول در نقدینگی كمتر شود و سپرده های بانكی با بهبود فضای كسب و كار به سمت تولید هدایت شوند، می توان به تحقق رشد اقتصادی و اشتغال پایدار امیدوار بود و اثر تورمی نقدینگی بر اقتصاد هم كمتر می گردد.
آخرین آمار از وضعیت نقدینگی در انتها آذر ماه حكایت از آن دارد كه سهم شبه پول در حجم نقدینگی به عدد هزار و 734 میلیارد و 400 میلیون ریال و سهم شبه پول به 12 تریلیون و 715 هزار و 700 میلیارد ریال رسیده است.
بنابراین حجم پول در یكسال منتهی به آذر ماه امسال 12.6 درصد و از ابتدای امسال 6.4 درصد رشد داشته اما شبه پول در مقایسه با آذر سال گذشته 23.4 درصد و از ابتدای امسال 16.6 درصد رشد كرد.
هر چند كارشناسان اقتصادی به رشد نقدینگی بویژه بخش شبه پول آن نقد دارند و معتقدند كه این رویه سبب حبس بیشتر پول در نظام بانكی می گردد در حالیكه باید به سمت تولید و سرمایه گذاری هدایت شود اما نگاهی به میزان رشد نقدینگی نسبت به سال قبل از كاهنده شدن این رشد حكایت دارد.
حجم نقدینگی در آذر ماه 95 نسبت به آذرماه سال قبل آن (94) برابر 28.1 درصد رشد داشت و از ابتدای سال گذشته طی 9 ماه برابر 16.5 درصد رشد كرد؛ ازاین رو میزان نقدینگی در مقایسه با همین مدت، سال قبل رشد كمتری داشته است.
نكته قابل تامل اینكه از ابتدای آذر ماه بانك مركزی تصمیم كمیته منتخب سران سه قوه برای ساماندهی سپرده گذاران موسسات غیرمجاز فرشتگان، افضل توس، البرز ایرانی ها و وحدت آرمان را با اختصاص 115 هزار میلیارد ریال اعتبار كلید زد و انتظار می رفت با این كار، حجم نقدینگی رشد بالایی را تجربه كند.
همچنین هر چند در شهریور ماه امسال بخشنامه اجبار رعایت نرخ های سود به شبكه بانكی كشور ابلاغ گردید و برخی كارشناسان بر این باور بودند كه این كار سبب خروج سرمایه از بانك ها به سمت بازارهای موازی می گردد اما آنگونه كه آمارها نشان می دهد، همچنان رشد شبه پول گوی سبقت را از رشد پول در محاسبات نقدینگی ربوده است.

** روند نقدینگی از ابتدای امسال
همچنین نگاهی به میزان رشد سالانه نقدینگی از ابتدای امسال نشان داده است كه این شاخص سال 96 را با رشد 23.7 درصدی در فروردین آغاز كرد و در ماههای اردیبهشت و خرداد به 24.1 درصد رشد رسید اما در فصل تابستان به ترتیب رشد سالانه 23.3 درصد، 24.3 درصد را ثبت نمود اما بعد از آن كاهنده شد.
در این روند حجم رشد سالانه نقدینگی در شهریور ماه 23.8 درصد، مهر ماه 23.3 درصد و آبان ماه 22.6 درصد را ثبت نمود و در نهایت در آذر ماه گذشته به 22 درصد تنزل كرد.
با این حال بررسی تغییر نقطه به نقطه نقدینگی از ابتدای امسال نشان داده است كه این شاخص در آذر ماه به بالاترین میزان خود طی 9 ماه گذشته رسیده است؛ این شاخص در فروردین ماه نسبت به اسفند ماه 95 برابر 0.9درصد رشد كرد اما این میزان رشد در ماه های اردیبهشت و خرداد به 2.8 درصد و 4.9 درصد رسید.
در فصل تابستان شاهد رشد 6.4 درصدی نقدینگی نسبت به اسفند ماه بودیم و این روند در مرداد به 9 درصد و در شهریور ماه به 10.9 درصد افزایش یافت.
در ماه های فصل پاییز هم میزان رشد نقدینگی بر مدار رشد بود ؛ در مهر ماه نسبت به ابتدای سال 11.9 درصد، در ماه آبان 13.6 درصد و در آذر ماه 15.3 درصد رشد كرد.

اخبار اقتصادی ایرنا در تلگرام: IRNAeco@
اقتصام*2025
گزارش: لیلا جودی**اننتشاردهنده: فرهاد راستی


1396/11/18
12:56:54
5.0 / 5
4446
تگهای خبر: اقتصاد , بانك , خدمات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
جدیدترین مطالب مرتبط در سیب پال
نظرات بینندگان سیب پال در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۱
سیب پال sibPal

سیب پال

اخبار اقتصادی

sibpal.ir - حقوق مالکیتی سایت سیب پال محفوظ است